Sunday, 26 July 2015

Royal 16th Birthday



What is better than chocolate cake? I, truthfully, couldn't think of anything.

When my sweet angel decided that she wants a chocolate cake for her celebration, I remembered, that she found a Queen Elizabeth's favourite cake recipe posted  in Tweeter earlier this year, and thought that this would be a nice coronation for her sweet 16th birthday. I copied the recipe, with slight change of the technic. My birthday girl wanted strawberries, so I added a ring of fresh strawberries. The cake is worth every effort. Every bite is heavenly delicious.

Here is the original recipe. Chef Darren McGrady used "Ghirardelli" dark chocolate. I couldn't find any, but to keep the classy taste, I decided that "Lindt" is not any worse (if not even better).


for the filling:

285 g heavy cream
227 g dark chocolate Lindt

for the cake:

6 egg yolks
2 eggs
114 g sugar
57 g flour
30 g cocoa
57 g butter

for the topping: 

285 g heavy cream
227 g dark chocolate Lindt


prepare the filling:

1. Chop the chocolate in a bowl.
2. Bring the cream to a boil.
3. Pour the hot cream over the chocolate and stir until smooth and glossy.
4. Refrigerate for 6 hours.

prepare the cake:

1. Scale the flour and cocoa powder in a bowl.
2. Melt the butter.
3. Beat the yolks, eggs and sugar until pale and foamy. 
4. Sift the flour and cocoa over the egg mixture, fold in.
5. Gently fold the melted butter.
6. Bake in lined with parchment paper 20 cm pan at 180C, until inserted in the centre toothpick comes out dry.
7. Set on a wire rack to cool.


prepare the topping:

in the same manner as the filling was prepared. Keep it at room temperature. Use it while still slightly warm (not hot).

Tailoring:

1. Cut the sponge in three layers.
2. Distribute the filling evenly between the layers, leaving some for the top and sides of the cake. Cover the cake completely and refrigerate.
3. Take the chilled cake out of the fridge. Place the cake on a wire rack. Place the rack over a cookie pan. Pour two thirds of the topping over the cake, making sure that all the top and sides are covered. Refrigerate.
4. Whisk the rest of the chocolate topping. Spoon it in a piping bag with star attachment.
5. Pipe small mounds around the top edge of the cake and arrange the strawberry halves. Pipe small star snail shaped edge around the outer edge of the strawberries. Pipe rosettes on the bottom edge of the cake. 
6. Refrigerate. Store in a cool place. Serve cold.


Шоколадова торта
(само за кралски особи)

За 16 - тия си рожден ден моята принцера си поръча шоколадова торта с ягоди. 

Веднага се сетих за любимата шоколадова торта на кралица Елизабет II. Рецептата беше поместена по-рано тази година в Tweeter. Всяка година, за рождения си ден, Нейно Величество си поръчва тази торта. Според рецептата на главен готвач Darren McGrady, шоколада е "Ghirardelli", но моя избор беше "Lindt", черен шоколад.

за крема:

285 g сметана 35%
227 g черен шоколад Lindt

за тортата:

6 жълтъка
2 яйца
114 g захар
57 g брашно
30 g какао
57 g масло, меко

за заливката: 

285 g сметана 35%
227 g черен шоколад Lindt

пригответе крема:

1. Начупете шоколада в купа.
2. Затоплете сметаната до завиране.
3. Залейте шоколада със сметаната и разбъркайте, докато оформи лъскав ганаш.
4. Охладете в хладилника за 6 часа

пригответе тортата:

1. Изтеглете брашното и какаото в купа.
2. Стопете маслото на слаб котлон.
3. Разбийте жълтъците и яйцата, докато сместа удвои обема си и избледнее
4. Пресейте сместа от брашно и какао върху яйчената смес и смесете с леки движения. 
5. Добавете маслото. Разбъркайте.
6. Изпечете в постлана с хартия 20 cm тава при 180C. Проверете с клечка в центъра на тортата. Ако клечката излиза суха и пандишпана пружинира при допир, извадете от  фурната.
7. Извадете тортата върху решетка да изстива.

пригответе заливката:

приготвя се по същия начин, както крема. Дръжте на стайна температура, докато изстине малко. Използвайте топла.

Сглобяване:

1. Разрежете тортата на три слоя.
2. Намажете една трета от крема върху пърия блат. Покрийте с втория и повторете с половината от останалия крем. Завършете с третия блат и покрийте добре цялата торта с остатъка от крема. Приберете в хладилника да се стегне.
3. Извадете тортата от хладилника. Сложете върху решетка, а решетката върху тава, която ще събира изтичащия шоколад. Излейте две трети от мекия шоколад върху тортата. Трябва добре да покрие стените също. Загладете с шпатула, ако е необходимо. Поставете в хладилника.
4. Разбийте остатъка от шоколадовия ганаш. Поставете в торбичка за шприцване, сглобена с накрайник по ваш избор. Аз използвах звездовиден накрайник.
5. Шприцвайте малки рози върху тортата, които да оформят пръстен. Разпределете разрязаните на половина ягоди върху всяка от розите. Шприцвайте пръстен по външния ръб на тортата, около ягодите. Шприцвайте форми около долния ръб на тортата.


6. Съхранявайте в хладилник и сервирайте студена.






No comments: