Cake Agnès




АГНЕСИ
(от кухнята на детството)


Всички продукти трябва да са при стайна температура.

4 белтъка
180 г кристална захар
200 г меко краве масло
120 г ситно смляни бадеми
140 г бяло брашно
1чаена лъжичка бакпулвер
3 г ванилов екстракт

глазура:
4 жълтъка
100 г пудра захар
ванилия на прах

Фурната се загрява до 170°C. Квадратна тава със страна 20 см се покрива с хартия за печене, намазва се с олио и се поръсва с брашно.
Белтъците се разбиват с 2/3 от захарта. Целта е да се достигне обем и да се образуват твърди връхчета. Останалата третина от захарта и ваниловия екстракт се разбиват с мекото месло в отделна купа. Сместа трябва да е бледа и кремообразна (захарта трябва да се усвои добре от маслото). На трето място се подготвя сухата смес от пресятото брашно, бакпулвера и бадемите.
Смесването на частите ще се осъществи в купата с маслото. Тъй като белтъците са разбити до твърдост, резултата от смесването не би бил разочароващ. (Няма го неприятния ефект от смесването на течности с масло.) Добавя се една трета от сухата смес към маслото, разбърква се докато се усвои напълно, след това една трета от белтъците, редуват се двете смеси като се завършва с белтъците. Смесването е за предпочитане да се извърши ръчно, за да не се наруши обема на белтъците. Готовата смес се изсипва в тавата и се изравнява. Пече се около 25-30 мин. След 25тата минута, или след като започне да образува розова коричка, се проверява сърцевината на блата. Блатът не трябва да бъде пресушен, затова при първия признак готовност се изважда от фурната, която се намалява на 90°C. Оставя се да изстине напълно в тавата. Всеки опит да се извади по-рано би бил катастрофален. Поради високото съдържание на масло, текстурата е много крехка и ронлива. След изстиване се изважда и се поставя в съд, който би се чувствал добре при незначително повишена температура (всеки вид керамика или по-силен порцелан биха свършили работа. Не се препоръчва употребата на фин порцелан и пластмаса). 

Глазурата се приготвя като жълтъците се разбият със захарта и ванилията до удвояване на обема си. Готовата смес залива изпечения блат. Тук добрата рецепта от детството спира с процедурите, като просто оставя сместа да съхне на въздух и да образува коричка. Съвременния живот не препоръчва употребата на сурови яйца, затова се изисква още една процедура с топлата фурна за около 5-10 мин. (зависи от поведението на фурната). Целта е да се засуши цялостно коричката на сладкиша и жълтъците да претърпят топлинна обработка. След като изстине се нарязва на малки кексчета. Формите и размера са по избор.

Останалото е ... кафе и добра компания. 
Приятен апетит!






Comments

maya said…
Много вкусни! Изпробвах ги вече и горещо ги препоръчвам :-)
ХЕЛЪН said…
Агнесите са ЖЕСТОКИ-И .Навяват ми чудни спомени от минали години!!
maya said…
Наистина са жестоки :-) и много лесни за приготвяне. Чудесен вариант за почерпка или следобедно кафе.

Popular posts from this blog

Lebkuchen Houses

Old-fashioned Lebkuchen Stars and Hearts

Rustico Buttergipfel