Blueberry and Raisins Scones



Berries, and blueberries and more blue and more berries ....It is crazy how inspiring the berries are!

Scones are traditionally baked in Great Britain, mostly - Scotland. Usually, they are made round, but nowadays, could be served in triangle, square, rectangle shape. 

These scones are so easy to prepare and very suitable for breakfast. Just few ingredients are needed, a wooden spoon and hungry kids around...



80 g fresh blueberries
80 g raisins
400 g flour
25 g baking powder
80 g sugar
55 g butter softened
1 large egg
150 ml milk

1 egg beaten for glazing



Have the fruits mixed together in a bowl. 

Sift the flour and baking powder. Add the sugar, then - butter, cubed. With hands, work all the ingredients until the butter is well incorporated and crumbs are formed. Add the egg and milk. Work with wooden spoon stirring, adding the fruits at the end. Stir until the dough is formed. Shape the dough into a rectangle onto lightly floured transparent foil. Wrap it and chill for about 30-40 min until slightly firmed. 

Remove from the fridge and lightly flour the top of the dough. Roll it out onto a rectangle about 2 cm thick. Cut into 3.5 to 4 cm rectangles. 

Prepare a baking pan, covered with parchment paper. Preheat the oven to 210C. Place the scones onto the baking sheet, leaving some space between one another. Brush the tops with beaten egg. Bake for about 8-10 min, rotating the pan half way through. 

Transfer the scones onto a wire rack to cool slightly. Serve at room temperature. They are best served  soon after baking. You could store the leftovers, if there were any left. 


Сладки питки с боровинки и стафиди

80 g пресни боровинки
80 g стафиди
400 g брашно
25 g бакпулвер
80 g захар
55 g несолено масло, омекотено
1 голямо яйце
150 ml мляко

1 разбито яйце за намазване

Смесете плодовете в малко купа.

Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете захарта, след това маслото, нарязано на кубчета. С ръце, обработете съставките, докато маслото и сухите съставки са добре омесени до образуването на големи трохи. Добавете яйцето и маслото. С дървена лъжица, разбъркайте, докато се оформи тесто. Добавете плодовете. Разбъркайте добре. На леко набрашнен лист от прозрачно кухненско фолио, поставете тестото и оформете правоъгълник. Увийте и поставете в хладилник да се охлади за около 30-40 мин. 

Извадете от хладилника. Поръсете малко брашно по повърхността на тестото. Разточете го на правоъгълник с дебелина около 2 см. Нарежете на квадрати или правоъгълници със страна около 3,5 - 4 см.

Постелете тава за печене с пергаментова хартия. Загрейте фурната до 210С. Разпределете питките върху тавата, като оставяте малко масло помежду им. Намажете повърхността на всяка от питките с разбито яйце. Печете за около 8-10 мин, като завъртите тавата на 180 градуса по време на печенето.

Прехвърлете питките върху метална скара да се охладят. Сервирайте на стайна температура и, за предпочитане малко след изпичане. Може да съхранявате останалите питки, но са най-вкусни пресни. 







Comments

Popular posts from this blog

Lebkuchen Houses

Rustico Buttergipfel

Old-fashioned Lebkuchen Stars and Hearts