Melt-in-the-Mouth Pistachio Cakes




































Easy to make and undeniably mouth melting mini cakes. My pink pastry bible "Patisserie" by Monsieur Christophe Felder again brightened the day. I share that experience with you today with hope, that you will have some time to surprise your family and friends. These "petits fours" are a real French desert.  

I used whole pitted cherries, instead of raspberries, but other than that haven't changed anything else in the recipe.  


165 g finely ground almonds
125 g confectioners' sugar
125 g butter
20 g pistachio paste
4 eggs
100 g unsalted pistachios
whole cherries, pitted 



Coarsely chop the pistachios. Set aside.

Process the ground almonds and the sugar in a food processor. Melt the butter over a medium heat. Before it melts completely, remove from the heat and lean to melt completely. It should feel lukewarm. Add the pistachio paste to the food processor and the eggs one by one. Pulse after each addition until smooth. Pour the melted butter and process for few seconds to homogenize well. 

Use a pan for small cupcakes and distribute the batter evenly, filling the molds halfway. Push lightly a whole cherry in each mold. Sprinkle with some chopped pistachios. Bake at 180C for about 12-15 min. 



Serve at room temperature. 
Everyone will love them!


Мини кексчета с шамфъстък

Тези лесни за направа и изключително вкусни кексчета са нещо, което в следобедната забързаност всеки може да приготви. Деликатният им вкус ще изкуши всеки от близките и приятелите ви, а впечатлението, което оставите у хората ще бъде, че сте изкусен кулинар, тъй като тортичките притежават класическата френска елегантност и мекота на вкуса. Използвах рецептата на Monsieur Christophe Felder от книгата му с френски изкушения  и техники "Patisserie" . 

165 g бадеми - ситно смлени
125 g пудра захар
125 g масло
20 g паста шамфъстък
4 яйца
цели череши с премахнати костилки


Нарежете ядките на едро. Оставете настрани.

В блендер, смесете бадемите и захарта. Обработете за няколко секунди. Стопете маслото на слаб огън. Преди напълно да се разтопи, отместете от огъня и оставете. Така няма да се налага да го изчаквате да се охлади. То ще се стопи напълно. Маслото трябва да е хладко, когато го използвате в рецептата. Добавете шамфъстъчената паста към блендера и яйцата, едно по едно, като след всяко обработвате за няколко секунди. Добавете маслото и хомогенизирайте добре. 

В тава за малки кексчета, разпределете сместа, като пълните формите до половината. Притиснете лекичко по една цяла череша във всяка форма. Поръсете с нарязаните ядки. Изпечете при 180С за около 12-15 мин. 

Сервирайте на стайна температура.

Бележка: може да използвате малини или черно грозде вместо череши. В този случай, напълнете формите до две трети. 



Comments

Popular posts from this blog

Lebkuchen Houses

Old-fashioned Lebkuchen Stars and Hearts

Rustico Buttergipfel