Orange Chocolate-Praline Cupcake


Orange - Chocolate Praline Cupcake



for 12 cupcakes

cupcakes:
120 g unsalted butter
200 g sugar
2 large eggs
80 ml heavy cream 35%
80 ml milk
45 g freshly squeezed orange juice (1 orange)
1 tbsp. vanilla extract
250 g all-purpose flour
1/2 tsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
pinch salt

Combine the "wet" ingredients: cream, milk, orange juice and vanilla extract in a bowl.
Combine all dry ingredients: flour, baking powder, soda and salt in another bowl.
Beat the soft butter and the sugar till well combined to a airy fluffy mixture. Stop the mixer and scrape the mixture from the bottom of the bowl. Continue mixing - for about 3 min. Beat the eggs with a fork, just enough to destroy the structure of the whites. Add the eggs in small portions to the butter mixture, till well combined and homogenized. 
The working bowl is the one with the butter. Adding wet and dry ingredients to it is in three portions. Starting with the flour mixture, combine well in slow speed of the mixer (or by hand), add half of the liquid and the second third of the flour, mix just till combined, again - the wet mixture, followed by the last part of the dry one. Do not over-mix, just combine well.    

Bake in paper cups in a cup cake pan at 175 C, convection bake. Fill the cups at two thirds. Bake for about 20 min. Check with a tooth pick. After they are ready, leave on a rack to cool.


icing:

Chocolate Praline Ganache

(Thank you, William Curley)



220 ml whipping heavy cream - 35%
30 g sugar
250 g dark chocolate - 70 % cocoa , finely chopped
35 g butter
120 g praline paste 

In a heat proof bowl, chop the chocolate. Bring the cream to boil. Just at the time when it starts bubbling, remove from the heat and pour over the chocolate. Let it stay for couple of minutes and mix continuously with spatula to form emulsion. Add the butter and the praline paste and continue mixing until fully incorporated. Leave to cool and pipe before hardens completely. 

I piped in circle motion, using big star tube, Wilton 1M.







Кексчета с портокал и шоколадов пралин

за 12 кексчета:

кексчета:
120 g масло
200 g захар
2 големи яйца
80 ml 35% сметана
80 ml мляко
45 g пресен сок от портокал (1 портокал)
1 tbsp. ванилов екстракт
250 g брашно
1/2 tsp. бакпулвер
1/2 tsp. сода за хляб
щипка сол

В купа се смесват течностите: сметана, мляко, портокалов сок и ванилов екстракт.
В друга купа се смесват сухите съставки: брашно, бакпулвер, сода, сол.
Маслото и захарта се разбиват с миксер до получаване на въздушна лека смес. Миксерът се спира и с шпатула се обират стените на купата, отново се разбива с миксер - около 3 мин. Яйцата се разбиват с вилица само докато белтъците са "разрушат". Яйцата се добавят постепенно на малки порции, като маслената смес се разбива непрекъснато до получаване на гладка емулсия. 
Всичко се смесва в купата с маслената смес като сухите и течни съставки се добавят на три порции. Първо се добавя една трета от брашното, смесва се добре на ниска скорост, или чрез разбъркване ръчно, добавя се половината от млечната смес, последвана от втората третина "суха" смес. Разбърква се докато се усвоят и се добавят последните части. Завършва се със суха смес. Не се бърка продължително, но достатъчно, за да се смесят съставките добре. 

Сместа се сипва в хартиени чашки, подредени в тава с 12 форми за кексчета. Чашките се пълнят 2/3 от обема си. Пекат се в предварително загрята до 175 С фурна около 20 мин. или до готовност (проверяват се с клечка за зъби в центъра). След готовност, се оставят да изстинат на решетка.

глазура:

Шоколадов пралин

(Thank you, William Curley)


220 ml сметана - 35%
30 g захар
250 g черен шоколад - 70 % cocoa 
35 g масло

В стоманена купа се начупва шоколада. Сметаната се загрява и в момента, в който започне да завира, се сваля от котлона. Шоколадът се залива със сметаната и се оставя да постои за около пет минути. Разбърква се с шпатула до получаване на хомогенна емулсия. Добавята се маслото и пралина. Оставя се да изстине. В процеса на изстинване, ганаша започва да се втвърдява. Шприцва се върху кексчетата преди да се втвърди напълно.

Аз използвах шприц Wilton 1M и шприцвах с кръгообразни движения, завършвайки на върха.









Comments

ХЕЛЪН said…
Много вкусно и впечатляващо!!
Angie's Recipes said…
They look decadent and so beautiful too!

Popular posts from this blog

Lebkuchen Houses

Old-fashioned Lebkuchen Stars and Hearts

Vínarterta