Wednesday, 10 April 2013

Praline Paste



Praline Paste

for 500 g

150 g hazelnuts
150 g almonds
250 g caster sugar
10 ml hazelnut oil

Soak the almonds in water for half an hour. Peal and dry in the oven at 150°C for 15 min. Stir once or twice during drying. Let cool completely. Dry the hazelnuts at 150°C for 15 min. Remove from the oven and before completely cooled, rub them in a clean kitchen towel to remove the skin. Put all the nuts together in a shallow pan and return in the oven for 5 min at 200°C. Roast slightly, remove from the oven and let cool.

In a heavy-based pan, caramelize the sugar. Depending on the taste, it could be "cooked" to light or dark caramel, which will affect the bitterness of the caramel. Be careful not to burn the caramel. As soon as it is ready, immediately remove from the cook top. Pour the nut mixture in the caramel, return to the switched off cook top, stir and spread onto a parchment paper letting it cool. Break up the praline in small pieces. In portions, transfer pieces into a food processor (assuming you are not using professional one) or blender. Add the oil and process until smooth paste is achieved. Use as per recipe. 


Пралинова паста

за 500 g

150 g лешници
150 g бадеми
250 g кристална захар
10 ml лешниково олио

Бадемите се накисват във вода за около половин час. Обелват се и се изсушават във фурната при 150°C за 15 мин. Разбъркват се един-два пъти. Оставят се да изстинат напълно. Лешниците също се изсушват във фурната при 150°C за 15 мин. Изваждат се от фурната и преди напълно да изстинат, се "стриват" в чиста кухненска кърпа до обелване. Ядките се смества в плитка тава и се пекат за около пет минути при  200°C.  Вадят се от фурната и се оставят да изстинат.

В стоманен тиган с двойно дъно (или чугунен), захарта се карамелизира според вкуса до "тъмен" или "светъл" карамел, което ще повлияе горчивината на продукта. В момента, в който карамелът е готов, веднага се отстранява от котлона. Добавят се ядките и тигана се връща на котлона, който вече е изключен. Разбърква се добре, изсипва се върху тава, покрита с хартия за печене, разстила се и се оставя да изстине. Пралинът се начупва на малки парчета и се слага в кухненски робот за смилане (или блендер). Добавя се лешниковото олио и се миксира хубаво. Готовият пралин се използва според рецептата.


after processing in the blender, the praline has a sandy structure, before the oil has been added 



the consistency of the praline after the oil has been added






No comments: