Amish-Style Soft Pretzels


for the dough:

325 g water
4 g dry yeast
500 g flour
3 g salt
10 g sugar
50 g butter melted

for the soda wash:

500 ml water
60 g soda

1 egg yolk for glazing
coarse salt


Dissolve the yeast in part of the water - about 50 ml.

Scale the flour and sugar in a bowl of a mixer.

Melt the butter on very low temperature and before it is completely melted, remove from the heat - it will melt completely and will not be very hot when it is time to be added.

With a paddle attachment of the mixer, mix the flour and sugar, adding the yeast and all the quantity of water. Add the salt. Add the melted butter. Mix for about 8 min. Leave to ferment for 60 min.

Prepare the soda wash:

Put the water and baking soda in a pot and bring to boil. Stir to dissolve the soda. Remove from the heat. Keep until needed.


Tailoring:

When the dough is ready, cut in 6 pieces (about 150g each). Roll each piece in thin strips - about 60 cm long, or as desired. Shape in pretzel:











the picture is used from Laurel's post.

Have a pan, lined with parchment paper ready.

Once you are ready shaping all six pretzels, make sure that the soda wash is still hot. Dip one by one in the solution for about 30 sec. and place them in the pan. Adjust the pretzel forms, spread if necessaryл Brush with the egg yolk. Sprinkle with coarse salt. 

Bake at 260 C. Serve warm.

Претцели от стара Швейцария



за тестото:

325 g вода
4 g суха мая
500 g брашно
3 g сол
10 g захар
50 g стопено масло

за содения разтвор:

500 ml вода
60 g сода

1 яйчен жълтък
сол на кристали


Маята се разтваря в част от водата - около 50 мл.

Претеглят се брашното и захарта в купа за миксер.

Маслото се стопява на ниска температура и преди напълно да се е стопила, се маха от котлона - то ще се стопи напълно от топлината и няма да е необходимо да се изчаква да се охлади след това.

Брашното и захарта се разбъркват с бъркалката за крем на миксера, добавя се разтворената мая и цялото количество вода. Добавя се солта и стопеното масло. Бърка се около 8 мин. Оставя се да втаса 60 мин.

Приготвя се содения разтвор:

Водата и содата завират на котлона. Разбърква се, за да се разтвори содата. Премества се от котлона.

Сглобяване:

Когато тестото е готово, се нарязва на 6 парчета - около 150 г всяко. Оформя се на тънка пръчица - около 60 см. Оформят се претцели по схемата:



Постелете тава с хартия за печене.

Когато всичките шест претцели са оформени, проверете дали содения разтвор е все още горещ. Потопете всеки един поотделно за около 30 секунди и поставете в тавата. Оформете готовите претцели, тъй като те леко загубват формата си при потапянето. Намазват се с разбития жълтък и се поръсват със солта на кристали.

Пекат се в предварително загрята фурна при 260 С. Сервират се топли. 









Comments

Vladi said…
Delicious. So soft and with salty pinch that it was worth cheating on my diet.

Popular posts from this blog

Lebkuchen Houses

Rustico Buttergipfel

Old-fashioned Lebkuchen Stars and Hearts