Wednesday, 23 July 2014

Chocolate Ganache Brownie


for the brownies:

50 g hazelnuts, roughly chopped
150 g dark chocolate - 75% cocoa
100 g butter soften
80 g sugar
2 eggs
40 g flour


Place the chocolate in a bowl over a saucepan with simmering water and let it melt. Stir to homogenize well. Set aside. 

Beat the butter with a wooden spoon until creamy. Add the sugar and beat until light. Add the eggs and beat.Sift in the flour and stir until smooth. Add the melted chocolate to the batter. Stir it well. Add the chopped hazelnuts.

Line a small baking dish with parchment paper. I used a square pan 20 cm. Bake at 180 C for about 15-20 min. Let it cool in the pan.


for the ganache:

100 g dark chocolate
100 ml heavy cream - 35%
1 tsp dark honey

Bring the cream and honey to boil. Have the chocolate chopped in a heat proof bawl. Pour over the hot cream. Let it stay for 5-8 min. Stir until well homogenized. Leave to cool at room temperature to harden a bit.


Tailoring:


Have the brownie cake out of the pan on a wooden board. Pour the chocolate ganache over and spread with a spatula. Leave on the board to set. Chill it for about 15 min. Cut in small rectangles - 7cm : 3 cm. 




Шоколадови мини-тортички

for the brownies:

50 г лешници
150 г тъмен шоколад - 75 % какао
100 г меко масло
80 г захар
2 яйца
40 г брашно

Шоколадът се стопява на водна баня. Разбърква се да до хомогенна смес. Оставя се настрана. 


С дървена лъжица мекото масло се разбива. Добавя се захарта и се разбива до лека въздушна смес. Разбиват се яйцата към маслената смес. Брашното се пресява и се разбърква. Добавя се стопения шоколад. Разбърква се добре. Добавят се начупените лешници. 

Квадратна тава с размер 20 см се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва в тавата и се пече при 180 С за около 15-20 мин. Оставя се да изстине в тавата.


за ганаша:

100 g черен шоколад
100 ml течна сметана - 35%
1 tsp тъмен мед

Сметаната и меда се кипват. Шоколадът се начупва в купа и се залива с врящата сметана. Оставя се да престои 5-8 минути. Разбърква се да се хомогенизира. Оставя се да се стегне на стайна температура.



Сглобяване:


Готовата торта се изважда на дървена дъска. Залива се с шоколадовия Have the brownie cake out of the pan on a wooden board. Pour the chocolate ganache over and spread with a spatula. Leave on the board to set. Chill it for about 15 min. Cut in small rectangles - 7cm : 3 cm. 






1 comment:

maya said...

При вида на това брауни ме заболява коремът от желание да си хапна. Още днес смятам да се поглезя с това неустоимо брауни-шоколадово-лешниково (как всяка от тези думи въздейства само, дори и поотделно!) вълшебство !