Wednesday, 16 July 2014

Walnut Cupcakes with Creamy Lindt Chocolate Ganache


for the cupcakes:
(makes 12)

200 g dark chocolate chips
115 g walnuts
140 g unsalted butter
140 g brown sugar
125 g honey
2 large eggs
1 tsp vanilla extract
6 g baking powder
6 g baking soda
380 g flour
150 ml milk
180 ml cream 10%
110 g raisins

for the ganache:

100g milk chocolate Lindt
80 ml heavy cream 35%

Prepare the ganache first:

Bring the cream to boil. Pour it over the chopped chocolate. Stir carefully until a glossy ganache. Leave to harden a bit.

Prepare the cupcakes:

Combine the chopped walnuts, chocolate chips and raisins in a bowl.

Combine milk and cream in a jar.

Sift the flour, baking powder and soda in a bowl.

With the paddle attachment of a self-standing mixer, beat the butter and sugar until pale. Add the honey, eggs (one by one) and vanilla. Beat until all the mixture is light and creamy.

Add the dry ingredients in 3 parts, alternating with the milk-cream mixture. Stir in the walnuts, chocolate chips and raisins.

Distribute the batter in a muffin pan, lined with paper cups. Bake at 190C for about 25-30 min. Check the core with the wooden toothpick. Let them stay in the pan for 5 min and transfer on a wire rack to cool.



Tailoring:

This ganache is very creamy, not as easy as piping as the dark chocolate ganache. But in this recipe, is a nice addition to the walnut cupcakes, that are very rich in flavour.

Spoon the ganache in a piping bag with a star tip. Pipe small amount of the ganache on each cupcake. Leave to cool in the refrigerator for about 30 min. Store and serve at room temperature.


Орехови кексчета с кремооразен шоколадов ганаш Lindt

за кексчетата:
(12 бр.)

200 g шоколадов чипс (черен шоколад)
115 g орехи
140 g масло
140 g кафява захар
125 g мед
2 големи яйца
1 чаена лъж. ванилов екстракт
6 g бакпулвер
6 g сода за хляб
380 g брашно
150 ml мляко
180 ml сметана 10%
110 g стафиди

за шоколадовия ганаш:

100g млечен шоколад Lindt
80 ml сметана 35%

Приготвяне на ганаша:

Сметаната се загрява, докато кипне. Веднага се излива върху начупения на малки парченца шоколад. Разбърква се внимателно, за да се получи ганаш. Оставя се да се втвърди на стайна температура. Млечният шоколад съдържа по-малко какаово масло и какао, което прави ганаша по-креемообразен. В тази рецепта това е търсено умишлено. Количеството ганаш върху кексчетата е по-малко, но изключително приятно допълва аромата и вкуса им - комбинацията от мед, стафиди, кафява захар и Lindt е неустоима.

По-течната консистенция на ганаша не трябва да ви притеснява. Възможно е да се наложи да се сложи за малко в хладилника, преди да се шприцва върху кексчетата, но не го дръжте твърде дълго. Малко по-хладна стая ще свърши добра работа за достатъчното втвърдяване на шоколадовата смес.

Приготвяне на кексчетата:

Начупените орехи, шоколадовия чипс и стафидите се смесват в купа.

В отделен съд се смесвата млякото и сметаната.

Брашното, бакпулвера и содата се пресяват в купа.

Маслото и захарта се разбиват с миксер, до побеляване. Добавят се меда, яйцата (едно по едно) и ванилията. Разбива се, докато се получи кремообразна смес.

Сухите продукти се добавят на три порции, като се редуват с млечната смес (която се добавя на два пъти между сухите продукти). Орехите, стафидите и шоколадовия чипс се разбъркват в готовата смес.

В тава за кексчета се поставят хартиени форми и те се пълнят две трети от обема си с готовата смес. Пекат се на 190 С за около 25 - 30 мин. Средата им се проверява с дървена клечка. Оставят се да престоят в тавата около 5-10 мин и се изваждат на решетка да изстинат напълно. 

Сглобяване:

Ганаша се поставя в торбичка за шприцване със звездовиден накрайник. Шприцва се малко количество върху всяко кесче. Оставя се да се втвърди в хладилник за 30 мин. Съхранява се и се сервира на стайна температура. 



No comments: